X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter december 2023

Regler för elfordon förlängs i EU

Rådet har godkänt ett förslag om att ge tillverkare av elfordon i EU och Storbritannien mer tid att uppfylla kraven på lokalt innehåll för elfordon och batterier enligt handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien.

Rådet antog ett beslut som kommer att göra det möjligt för EU att komma överens med Storbritannien om en utvidgning av de nuvarande ursprungsreglerna för elfordon och batterier till och med den 31 december 2026. Detta kommer att förhindra ikraftträdandet av strängare regler från och med den 1 januari 2024 och tillämpningen av en tullsats på 10 % för varor som handlas mellan EU och Storbritannien och som inte uppfyller dessa krav.

Industrin förväntas kunna anpassa sig till de högre kraven på lokalt innehåll senast 2027 genom att utöka batteriproduktionen för elfordon under denna period. Stöd i storleksordningen 3 miljarder euro kommer att tillhandahållas för detta ändamål inom ramen för innovationsfonden.

Utvidgningen av de nuvarande ursprungsreglerna kompletteras med en inlåsningsmekanism som säkerställer att den fullständiga ordningen för krav på lokalt innehåll enligt handels- och samarbetsavtalet kommer att gälla från och med 2027, i enlighet med det avtalet. Följaktligen kommer inga ändringar att vara möjliga före 2032.
Föregående artikel Nya regler för mer hållbara förpackningar i EU
Nästa artikel Nya regler för kemikalier i EU
Skriv ut
61 Betygsätt artikel:
4.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.