X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2019

Riskerna vid bärgningsolyckor ska åtgärdas på rätt sätt

Arbetsmiljöverket ställer krav på högsta möjliga säkerhet vid bärgningsolyckor. Arbetsgivaren ska följa arbetsmiljölagen och ta ansvaret för bärgningspersonalens säkerhet på vägarna.

Det är riskbilden som avgör vilken åtgärd som är mest lämpad för att skydda bärgningsarbetare på bästa sätt. Det är arbetsgivarens ansvar att skydda sin personal med lämpligt säkerhetsskydd och metod. Ett skydd av flera kan vara krockdämpande fordon av typen TMA (Truck mounted attenuator), men behöver inte vara rätt skyddsmetod i alla lägen.

Det är den specifika risksituationen som uppstått som avgör vilken skyddsmetod som är lämpligt. Här är några exempel på andra skyddsåtgärder:

• utrullningsbara farthinder
• skyltning och ljus
• avstängda vägbanor

Arbetsmiljöverket ska inte och kan inte förespråka någon specifik metod eller skydd. Den möjligheten finns inte i arbetsmiljölagen.

En dom i kammarrätten har nyligen gett Arbetsmiljöverket rätt i att kräva att arbetsgivaren undersöker, bedömer riskerna och vidtar åtgärder. Därmed kan myndigheten inte förespråka endast en enda åtgärd i några allmänna krav på krockdämpande fordon av typen TMA.
Föregående artikel Många företag känner inte till regler om farliga kemikalier
Nästa artikel Krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister inom äldreomsorgen
Skriv ut
954 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.