/ den 22 februari 2019 / Kategorier: Nyheter februari 2019 Skärpta straff för brott mot livsmedelslagen Den 1 januari 2019 skärptes straffen för brott mot livsmedelslagen. Dels återinfördes fängelsestraff på upp till två år och samt sanktionsavgifter för vissa överträdelser. Den nya skärpningen i regelverket syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och dessutom bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen.I Sverige ska alla kunna lita på maten vi äter. Företagen har ansvar för att deras produkter är säkra och att ingen konsument blir vilseledd, till exempel av informationen på livsmedelsförpackningen eller av maten som serveras på restaurangen. Varje år sker dock överträdelser av reglerna på livsmedelsområdet, något som i många fall inte har kunnat beivras tillräckligt kraftfullt.Genom att fängelse återförs i straffskalan ökar polisens och åklagarens möjligheter att utreda brott mot livsmedelslagen, till exempel genom att genomföra husrannsakan eller prioritera den här typen av brottsutredningar högre. Fängelsestraff kan till exempel utdömas då man på olika sätt producerar, hanterar eller marknadsför livsmedel som kan orsaka en fara för människors liv eller hälsa.En annan viktig förändring i reglerna är systemet med sanktionsavgifter som tas ut vid mindre allvarliga överträdelser. Sanktionsavgiften är en administrativ avgift som tillfaller staten. Ett exempel på när sanktionsavgifter tas ut är om man startar en ny verksamhet utan att ha gjort en anmälan till sin kontrollmyndighet. Föregående artikel Nya ämnen på EU:s kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen Nästa artikel Förslag om begränsning av transfett inom EU Skriv ut 1061 Betygsätt artikel: Inga betyg Tags: livsmedel livsmedelsregler brott Fler länkar LivsmedelsverketSkärpta straff för brott mot livsmedelslagen