how to
X
Nyhetslista

Tillfälliga regler om desinfektionsmedel förlängs

Med anledning av den fortsatta smittspridningen av covid-19 har Kemikalieinspektionen beslutat att förlänga tillfälliga undantag för desinfektionsmedel. Myndigheten förlänger också ställningstagandet om att inte kontrollera kravet om att finnas med på artikel 95-listan i EU:s biocidförordning.

Sedan i mars 2020 gäller ett ställningstagande från Kemikalieinspektionen om tillhandahållande på marknaden av desinfektionsmedel utan att leverantörerna finns med på den så kallade artikel 95-listan i EU:s biocidförordning. Detta ställningstagande innebär att myndigheten inte kontrollerar efterlevnaden av kravet att finnas på artikel 95-listan.

Ställningstagandet förlängs till och med den 30 juni 2021 för tillhandahållande i första ledet och den 30 september 2021 för övriga led. Förlängningen för tillhandahållande i första ledet sammanfaller därmed med giltighetstiden för Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. (HSLF-FS 2020:12) i dess lydelse av den 14 december 2020.

Till exempel kan apotek eller butiker som har köpt in desinfektionsmedel före den 30 juni 2021, sälja dessa till och med 30 september 2021 utan att Kemikalieinspektionen kommer att kontrollera om tillverkare eller leverantörer finns på artikel 95-listan.

Syftet med ställningstagandet är att säkerställa tillgång till desinfektionsmedel i Sverige i den rådande situationen med smittspridning av covid-19.

Användning av desinfektionsmedel omfattas däremot inte av kraven i artikel 95 i EU:s biocidförordning.
Föregående artikel Brister i registrering av ämnen
Nästa artikel Några viktiga förbud och regler 2021
Skriv ut
438 Betygsätt artikel:
Inga betyg
Hitta nyheter med kategorier

Categories

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.