X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter juni 2022

Tillstånd för att använda frätande propplösare

Antalet olyckor med frätande propplösare har ökat under de senaste åren samtidigt som det finns fullgoda alternativ. Nu föreslår Kemikalieinspektionen att det ska krävas ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen för de privatpersoner som vill fortsätta använda produkterna.

Propplösare används för att rensa avlopp från fett, hår, tvål och matrester. Många propplösare på den svenska marknaden innehåller natrium- och kaliumhydroxid och är frätande. Ett undantag i den svenska lagstiftningen har gjort att privatpersoner hittills inte behövt tillstånd för att använda produkterna trots att många andra frätande produkter kräver tillstånd.

Enligt förslaget så kommer handlare som säljer frätande propplösare till konsumenter bli skyldiga att kontrollera att köparna har tillstånd och dokumentera köpet.

Kemikalieinspektionens förslag kommer nu att skickas ut på remiss. Beslut väntas tas under 2023 och regeländringen föreslås börja gälla sex månader efter beslut.
Föregående artikel Ännu skarpare villkor för växtskyddsmedel med prosulfokarb
Nästa artikel Tillstånd för att sälja dödskallemärkta e-cigarettvätskor
Skriv ut
167 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.