X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter december 2018

Efsa skärper bedömningen av dioxiner och PCB

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, skärper sin bedömning av hur mycket dioxiner och PCB man kan få i sig utan risk för hälsan. Dioxiner och PCB är gifter som tidigare spridits i naturen och därmed också finns i mat, särskilt i vissa feta fiskar.

PCB och dioxiner är miljögifter som vi får i oss via maten. Ämnena finns i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Efsa har gjort en ny, omfattande riskbedömning som lett till en kraftig sänkning av den mängd som bedöms att man kan få i sig varje vecka, hela livet, utan risk för hälsan – det tolerabla veckointaget (TVI). En stor del av befolkningen, både i Sverige och andra länder, ligger i dagsläget över Efsas nya TVI, samtidigt som halterna av dessa ämnen i miljön och vår mat har minskat kraftigt sedan 70-talet.

Den tidigare bedömningen gjordes 2001 av EU:s vetenskapliga livsmedelskommitté (SCF) och baserades på studier på råttor. Efsas nya bedömning baseras bland annat på studier på människor. Studierna visar att dioxin och PCB kan påverka bland annat våra spermier, hormoner och tandemaljen om vi utsätts för ämnena under känsliga perioder.

Livsmedelsverket tittar nu närmare på vad den nya bedömningen betyder för oss i Sverige. I Sverige har problematiken med dioxiner och PCB varit aktuell i många år och Livsmedelsverket följer forskningsläget noggrant.

Fakta om Dioxin

• Dioxiner och PCB är organiska miljöföroreningar som fått stor spridning i miljön.
• Ämnena är fettlösliga och finns främst i feta, animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter.
• Vi människor får i oss mest dioxiner och PCB via maten.
• Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
• Barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande bör inte äta denna fisk mer än två till tre gånger om året. Övriga rekommenderas att inte äta den mer än en gång i veckan.
• Efsa bedömer att det tolerabla veckointaget (TVI), det vill säga den mängd som man kan få i sig varje vecka hela livet utan hälsorisker, är 2 pikogram per kilo kroppsvikt. Det gamla värdet var 14 pikogram per kilo kroppsvikt.
Föregående artikel Förbjudna kemikalier i julbelysningar
Nästa artikel Ny EU-lag ska minska antibiotika till djur
Skriv ut
1158 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.