X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter december 2017

EU förlänger godkännandet för glyfosat i fem år

En majoritet av EU:s medlemsländer har röstat ja till att förnya godkännandet för glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel. Godkännandet kommer att gälla i fem år.

EU-kommissionen har fått stöd av en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer för att förnya godkännandet för glyfosat i fem år. Det framgick vid en omröstning i en omprövningskommitté Bryssel i dag.

För att glyfosat ska få användas i ett växtskyddsmedel måste det vara godkänt som verksamt ämne på EU-nivå. Det nuvarande godkännandet för ämnet löper ut den 15 december 2017. Senast om fem år, den 15 december 2022, kommer EU på nytt behöva ta ställning till om godkännandet återigen ska förnyas.

Växtskyddsmedel som innehåller glyfosat måste vara godkända i de medlemsländer där produkterna ska användas. För att glyfosatprodukter ska få fortsätta säljas och användas i Sverige efter 2018 krävs att företagen ansöker om förnyat godkännande för produkterna och att Kemikalieinspektionen beviljar ansökan.

Glyfosatprodukter används bland annat för att bekämpa ogräs på jordbruksmark på våren före grödornas uppkomst, och på hösten efter skörden. Glyfosat ingår i cirka 25 godkända växtskyddsmedel i Sverige.
Föregående artikel Kriterier för hormonstörande ämnen i växtskyddsmedel
Nästa artikel Nya föreskrifter för trycksatta anordningar från 1 december
Skriv ut
1218 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.