X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2022

Globalt förbud för fler organiska föroreningar

Expertgruppen för Stockholmskonventionen rekommenderar att bekämpningsmedlet metoxiklor fasas ut och att ytterligare fem långlivade organiska föroreningar, så kallade POPs, kan bli aktuella för utfasning.

Stockholmsonventionen syftar till att skydda människors hälsa och miljö från långlivade organiska föroreningar genom att globalt reglera tillverkning, användning och utsläpp av ämnen eller grupper av ämnen. Idag finns 30 ämnen listade och genom mätningar så vet man att förekomsten i miljön har minskat efter att de har förts upp på listan.

När ett ämne nomineras till Stockholmskonventionen så tar det oftast tre år innan en rekommendation om utfasning kan tas av konventionens expertgrupp. Expertgruppen har nu enats om att rekommendera till regeringarna som är parter till konventionen att de beslutar om global utfasning av bekämpningsmedlet metoxiklor. Metoxiklor har använts för att ersätta DDT och har inte varit tillåtet i Sverige sedan 1990. Även flamskyddsmedlet dekloran plus (DP) och plasttillsatsen UV-328 gick vidare i processen mot utfasning liksom industrikemikalierna mellankedjiga klorparaffiner (MCCPs) och långkedjiga perflourerade karboxylsyror (PFCAs) samt bekämpningsmedlet klorpyrifos.
Föregående artikel Uppdaterade NIS-föreskrifter från mars 2022
Nästa artikel Mängder av olika PFAS i en och samma vara
Skriv ut
243 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.