X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter juni 2022

Höga halter av farliga ämnen i leksaker

I Kemikalieinspektionens senaste kontroll av leksaker hos e-handlare innehöll 40 procent höga halter av farliga ämnen. Nu har majoriteten av de företagen slutat sälja produkterna.

I kontrollen fokuserade inspektörerna från Kemikalieinspektionen på billigare badleksaker, mjuka plastleksaker och elektriska leksaker av främst mindre kända varumärken och totalt testades 62 produkter.

Leksakerna av plast köptes från marknadsplatser på nätet där säljaren i de flesta fall fanns utanför EU men riktade sig till svenska konsumenter. De elektriska leksakerna köptes från svenska eller EU-baserade företag med e-handel som riktade sig mot svenska konsumenter.

Inspektörernas tester visade att sex av plastleksakerna innehöll mjukgörande ftalater, kadmium och organiskt tenn i otillåtna halter. Nitton av de elektriska leksakerna innehöll för höga halter bly och kadmium i lödningarna och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i de mjuka plastdelarna. De här ämnena kan bland annat vara cancerframkallande och kan göra det svårare att få barn.

Nu har alla utom en marknadsplats dragit tillbaka de farliga leksaker som hittades i kontrollen.

- Utanför EU kan det vara tillåtet att använda höga halter av farliga ämnen i leksaker och om man importerar måste man ha koll på de regler som gäller inom EU. Tyvärr innehöll flera av de CE-märkta elektriska leksakerna förbjudna ämnen, vilket visar att CE-märkning inte garanterar att en leksak är säker, säger Karin Rumar.

Kontrollerna av leksaker genomfördes i ett samarbetsprojekt med kontrollmyndigheter inom hela EU.
Föregående artikel Åtta substanser föreslås klassas som narkotika
Nästa artikel Miljöstyrningen skärps i bonus–malus-systemet
Skriv ut
204 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.