X
Nyhetslista

Halogenlampan - snart ett minne blott

Från den 1 september är det inte längre tillåtet att tillverka eller importera halogenlampor inom Europa. Detta är sista etappen i en flera år lång utfasning till mer energieffektiva ljuskällor. LED-lampan är inte bara mer energisnål utan har också mycket längre livslängd.

De gamla traditionella glödlamporna som använts sedan 1800-talet började plockas bort från marknaden för snart tio år sedan. De var riktiga energitjuvar och glödlamporna kunde utgöra en femtedel av energikostnaderna i ett hushåll. Trots stor energiförbrukning var det endast 5 procent av energin som omvandlades till ljus. När det kommer till halogen drar de fem gånger mer energi än en likvärdig LED-lampa och lyser en bråkdel av tiden.

Till en början var halogenlampor ett alternativ till glödlamporna men nu är det dags för att även ta bort denna variant och istället använda energieffektiv LED-belysning. När LED-lampan introducerades valdes den ofta bort på grund av färgåtergivningen men tekniken tar stora kliv fram och idag är det ett krav att varje lampa har energimärkning och information om livslängd, starttid, färgåtergivning och effektfaktor.

Europas stegvisa utfasning av energikrävande lampor började gälla den 1 september i år vilket betyder att man varken får tillverka eller importera dessa till EU-området. Som konsument behöver man inte vara orolig, ersättare till dina halogenlampor har redan funnits en längre tid i butikshyllorna, och lampor med socklar som exempelvis E-14 och E-27 kommer att kunna köpas inom Europa.
Föregående artikel Ny webbportal om solel
Nästa artikel Sektorsstrategier för energieffektivisering
Skriv ut
1154 Betygsätt artikel:
3.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.