X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2023

Krav för övervakningsorgan av uppförandekoder

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har fastställt krav för ackreditering av övervakningsorgan. Beslutet gör det möjligt för branschorgan och andra intresseorganisationer att utarbeta uppförandekoder, ett självregleringsverktyg som bland annat företag kan använda för det interna dataskyddsarbetet.

– Uppförandekoder kan få ner kostnaderna för efterlevnad av dataskyddsförordningen, GDPR. De gör det också möjligt för till exempel branschorganisationer att utarbeta vilka överväganden och skyddsåtgärder som är relevanta för dataskyddsarbetet i deras sektor. Genom att IMY måste godkänna uppförandekoderna säkerställs att koderna följer dataskyddsförordningens krav, säger Cedric Voss som är jurist på IMY och har arbetat med ärendet.

Enligt dataskyddsförordningen måste en uppförandekod som ska användas av den privata sektorn övervakas av ett självständigt organ. På så vis säkerställs det att uppförandekodens medlemmar följer kodens regler. Den som är ansluten till en uppförandekod och bryter mot kodens regler riskerar att bli avstängd.

– Övervakningsorgan måste vara ackrediterade av IMY. Det betyder bland annat att IMY granskar att övervakningsorganen har tillräckliga resurser och att de kan visa sin självständighet, både i förhållande till den som förvaltar uppförandekoden och kodens medlemmar, säger Cedric Voss.

Med IMY:s beslut är det nu möjligt att ansöka om ackreditering av övervakningsorgan, alltså godkännande, hos IMY.
Föregående artikel Insamling av brandsläckningsskum med PFAS
Nästa artikel Rapport om bio-CCS och dubbelräkning vid klimatkompensation
Skriv ut
92 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.