X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter december 2022

Miljömålen för luft

Flera luftföroreningar fortsätter att minska tack vare internationellt och nationellt miljöarbete. Men för att klara Sveriges miljömål till 2030 behövs fler och kraftfulla åtgärder. Det visar de fördjupade utvärderingar som Naturvårdsverket har publicerat.

Luftföroreningar från utsläpp av svavel, kvävedioxid och fina partiklar (PM2,5) fortsätter att minska och utsläppen av många ozonnedbrytande ämnen har fasats ut eller begränsats. Ändå behövs kraftfulla åtgärder för att vi ska nå de miljökvalitetsmål som berör luftföroreningar till 2030.

– Det är tydligt att miljöarbete internationellt och i Sverige för att minska halterna av luftföroreningar ger resultat. Men för att kunna lämna över till nästa generation utan att människors hälsa eller miljön skadas behöver vi göra mer, säger Filip Norlén, handläggare på Naturvårdsverkets luftenhet.

Frisk luft

Sverige når inte hela miljömålet Frisk luft enligt utvärderingen men vi är för första gången nära att uppnå målet.

Halterna av kvävedioxid och fina partiklar (PM2,5) har fortsatt minska under den utvärderade perioden 2011–2020. Årsmedelvärdet för kvävedioxid har i snitt minskat med fyra procent per år sedan 2011. Men lokalt, till exempel i städers gatumiljöer, förekommer fortfarande halter över miljömålen. Kommunernas åtgärdsarbete bedöms viktigt för att minska halterna lokalt och ett fortsatt arbete inom EU och internationellt fortsätter att vara viktigt för att minska luftföroreningarna.

– Det är mycket positivt att halterna av flera skadliga ämnen sjunker men halterna måste minska mer. Tusentals människor blir fortfarande sjuka eller dör i förtid till följd av luftföroreningar varje år. Den samlade forskningen visar nu att hälsoeffekterna är större och uppstår vid lägre halter än vad vi tidigare vetat om. WHO har skärpt sina riktlinjer och vi i Sverige behöver gå i samma riktning, säger Filip Norlén.

Bara naturlig försurning

Miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning uppnås inte men utvecklingen bedöms positiv. Insatser som genomförts de senaste trettio åren har visat sig vara betydelsefulla. Sedan 2010 har andelen försurade sjöar och vattendrag minskat från 8,8 procent till 6,7 procent 2020.

– Utsläppen av svavel och kväve har minskat både internationellt och i Sverige. Nedfallet av svavel är idag i närheten av förindustriella nivåer, säger Stina Ausmeel, handläggare på Naturvårdsverket. För att nå miljömålet måste dock Sverige, andra länder och den internationella sjöfarten minska sina utsläpp ytterligare. Framför allt är det utsläppen av ammoniak och kväve som behöver minska.

Skyddande ozonskikt

Miljökvalitetsmålet Skyddande ozonskikt uppnås sedan ett antal år tillbaka. Uttunningen av ozonskiktet har upphört, tack vare Montrealprotokollet och ett omfattande globalt arbete för att fasa ut ozonnedbrytande ämnen.

– Montrealprotokollet är lite av en framgångssaga, ett stort globalt samarbete som lyckats vända en negativ utveckling. Det är något att ta med oss framåt. Idag har vi nya utmaningar att hantera för ozonskiktet, till exempel klimatförändringarnas påverkan, nya ämnen som dyker upp på marknaden och behov av insatser i utvecklingsländer. För att klara målet till 2030 ska en återhämtning av ozonskiktet ha påbörjats, säger Kristoffer Molarin, handläggare på Naturvårdsverket.

Fördjupade utvärderingar av miljökvalitetsmålen

Rapporterna Frisk luft, Bara naturlig försurning och Skyddande ozonskikt utgör underlag till Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av miljökvalitetsmålen. Innehållet beskriver tillståndet idag, vilka åtgärder som genomförts, analys av förutsättningar att nå målet och en prognos för den fortsatta utvecklingen med förslag på ytterligare insatser.



Föregående artikel Sveriges utsläpp går ner för långsamt
Nästa artikel Ökning av klimatutsläpp
Skriv ut
119 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.