X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2023

Nedskräpningen kostar kommunerna 430 miljoner

Nu vet vi hur mycket det kostar våra kommuner att plocka upp skräpet som slängs på marken. 227 kommuner har rapporterat in sina kostnader för 2022 och Naturvårdsverket har nu kunnat fastställa den totala kostnaden för att städa upp skräpet till 429 609 041 kronor.

I år är första året som kommunerna har rapporterat in sina städkostnader för föregående år. Det är dessa städkostnader tillsammans med en skräpmätning och producenternas inrapporterade mängder produkter som ska ligga till grund för de nedskräpningsavgifter som producenterna ska betala år 2024.

De uträknade avgifterna ska sedan täcka kommunernas städkostnader för vissa engångsplastprodukter som är vanliga skräp i Sverige.

I den tidigare nationella skräpmätningen från 2020 så är det bland annat cigarettfimpar och snus, engångsprodukter för mat och dryck, ballonger och våtservetter som hamnar på trottoaren och i våra parker. En aktuell skräpmätning pågår just nu och ny statistik på vad som skräpar ner i Sverige kommer senare i höst.

De nya kraven handlar om att producenterna ska ta ansvar för sina produkter när de blivit skräp som slängts på marken men också om att vi måste minska nedskräpningen och de negativa konsekvenser den har på vår miljö.
Föregående artikel Snart dags för Internationella matsvinnsdagen
Nästa artikel Återanvändbara matlådor och muggar måste erbjudas i servering
Skriv ut
61 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.