X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2023

Snart dags för Internationella matsvinnsdagen

På fredag, den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. I samband med dagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport om vilken mat som hamnar i hushållens sopor och en informationskampanj med vardagstips till konsumenter som vill ta bättre hand om sin mat och slänga mindre.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år. På matsvinnsdagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport och lanserar en informationskampanj till svenska hushåll. Det är en del i ett regeringsuppdrag om minskat matsvinn, som Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Många tillsammans gör skillnad

Matsvinn är en samhällsutmaning som kräver ett brett engagemang om Sverige ska nå sina mål. Att slänga mat som borde ha ätits upp är varken ekonomiskt eller bra för klimatet och miljön.

– Det här är en dag då alla verkligen kan bidra genom att lyfta frågan och det är glädjande att så många engagerar sig. Vi har haft kontakt med kommuner, livsmedelsföretag och många andra som vill dra sitt strå till stacken. Alla som vill får använda det material vi tar fram, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Självsäkra konsumenter slänger mindre

Livsmedelsverkets konsumentundersökningar visar att många vill minska sitt matsvinn, men saknar självförtroende eller kunskap om hur de ska hantera och förvara mat. Eller har svårt att själva avgöra om den går bra att äta eller inte. I Livsmedelsverkets nya informationssatsning utgår vi från vilken mat som slängs mest och ger enkla vardagstips som ska leda till att mer mat hamnar i magen.

– Vi vill öka hushållens svinnsikt, att fler ska bli medvetna om sitt matsvinn och vilket slöseri det är. Många börjar också få upp ögonen för problemet. Nästa utmaning handlar om hur det ska gå till och där har våra undersökningar avslöjat att det finns stora kunskapsluckor att fylla, säger Karin Fritz.

Minska ditt matsvinn – en bit i taget

Livsmedelsverket lanserar därför en ny informationssatsning kallad ”Hacka maten”. Med hjälp av enkla vardagstips, ofta kallade ”hacks”, vill myndigheten bistå med kunskap om hantering och förvaring av mat så att fler kan minska sitt matsvinn.

– Fokus är låga trösklar och enkelhet. Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta till sig tipsen, göra någon förändring i sin vardag och bli mer medvetna. Förhoppningsvis leder det till att fler känner sig självsäkra, tipsar vidare och att vi slänger mindre mat, säger Karin Fritz.
Föregående artikel Nya krav på läkarundersökningar för tjänstbarhetsintyg
Nästa artikel Nedskräpningen kostar kommunerna 430 miljoner
Skriv ut
132 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.