how to
X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2021

Nya föreskrifter om informationssäkerhet för energisektorn

Energimyndigheten har nu tagit fram sektorsspecifika föreskrifter och allmänna råd om riskanalys och säkerhetsåtgärder för nätverk och informationssystem inom energisektorn, även känt som NIS-lagstiftningen.

Lagstiftningen ställer krav på att berörda leverantörer inom energisektorn ska bedriva ett systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete och rapportera it-incidenter som allvarligt kan påverka säkerheten.

Energimyndighetens föreskrifter tar fram ett antal grundläggande informationssäkerhetskrav och är framtagna för att påvisa varifrån branschaktörerna ska fortsätta att utveckla sitt informationssäkerhetsarbete.

NIS-lagstiftningen har funnits på plats sedan 2018 med lag, förordning, föreskrifter från MSB och föreskrifter från utpekad tillsynsmyndighet för respektive sektor. För energisektorn är Energimyndigheten tillsynsmyndighet.

Föreskrifter om informationssäkerhet

Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om riskanalys och säkerhetsåtgärder för nätverk och informationssystem inom energisektorn (STEMFS 2021:3), föreskriften träder i kraft den 1 mars 2021.
Föregående artikel Nya ekodesignkrav från 1 mars
Nästa artikel EU-dom om blykromater
Skriv ut
438 Betygsätt artikel:
Inga betyg
Hitta nyheter med kategorier

Categories

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.