X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2021

Nya regler för Nyckelhålsmärkt

Nu ska det bli ännu enklare för konsumenter att välja hälsosamt. Från och med den 1 mars gäller nya regler för vilken mat som företag får märka med hälsomärkningen Nyckelhålet. Då är tanken att fler typer av produkter ska kunna märkas, så att det blir mer växtbaserad mat och fler nyttiga färdigrätter med Nyckelhålet i butikshyllan.

Lättare att äta grönare – för både hälsan och miljön

De flesta behöver äta mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Både för hälsans skull och för klimatet. Nu ska fler vegetariska alternativ kunna märkas med Nyckelhålet, så att det blir enklare för konsumenter att äta hälsosamt. Populära produkter som tidigare inte har kunnat märkas för att de inte passat in i de olika kategorierna eller inte har uppfyllt kraven på portionsstorlek, kan nu få Nyckelhålet.

Möjligt för företag att märka fler färdigrätter

I en stressig vardag kan det vara svårt att få tid för matlagning. Då väljer många att köpa färdigmat. Men hittills har det varit svårt att hitta Nyckelhålsmärkta färdigrätter i butiken. Nu blir reglerna för att märka färdigrätter mindre krångliga, vilket de nordiska myndigheter som samarbetar kring Nyckelhålet hoppas ska leda till att fler företag väljer att utveckla och märka nyttiga färdigrätter.

Fakta om Nyckelhålet

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning som visar på de nyttigare alternativen i butikshyllan – mat med mer fullkorn och fibrer, mindre socker och salt och nyttigare fett. Det är gratis för företag att använda märkningen och att reglerna följs kontrolleras av den offentliga livsmedelskontrollen. Nyckelhålsmärkningen har funnits i Sverige i över 30 år. Sedan flera år finns Nyckelhålet även i Danmark, Norge och på Island. Länderna samarbetar kring reglerna för märkningen. Även Litauen och Makedonien använder Nyckelhålet.
Föregående artikel Verktyg för märkning av livsmedel inom EU
Nästa artikel Nya föreskrifter om uppgifter om kommunalt avfall
Skriv ut
591 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.