X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter januari 2023

Tillsyn för pant och retursystem

Från och med den första januari 2023 tar Naturvårdsverket över informations- och tillsynsansvaret retursystem och pant från Jordbruksverket. Samtidigt införs även bestämmelser som utökar vilka drycker som ska ingå i ett retursystem samt en differentierad tillsynsavgift.

Väglednings- och tillsynsansvaret för retursystem och pant har länge legat hos Jordbruksverket. Från den 1 januari 2023 går detta ansvar över till Naturvårdsverket där det samordnas med annan förpacknings lagstiftning och producentansvar i syfte att öka den cirkulära materialåtervinningen samt minska nedskräpningen.

Från den 1 januari 2023 omfattas även dryck som huvudsakligen består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice av kravet på att ingå i ett retursystem. Möjlighet finnas att söka dispens för plastflaskor eller metallburkar under en period för att anpassa förpackningen till ett retursystem. Dispenser som beslutats av Jordbruksverket gäller fortfarande.

Den som säljer drycker i plastflaskor eller metallburkar måste kontrollera att flaskorna och burkarna har rätt märkning och tillhör ett godkänt retursystem för burkar och flaskor.

För en producent som yrkesmässigt tappar konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk eller för in detta till Sverige införs en helt ny differentierad tillsynsavgift. Denna tillsynsavgift kommer tas ut för varje kalenderår med start 2023 för Naturvårdsverkets tillsyn och kontroll. Avgiften baseras på mängden plastflaskor och metallburkar som släppts ut på den svenska marknaden under föregående år.
Föregående artikel Ny EU-förordning påverkar vissa bygglov
Nästa artikel Ny läkemedelsstatistik förenklar miljöforskning
Skriv ut
204 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.