X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter mars 2022

Titandioxid inte längre tillåten tillsats i EU

Godkännandet för tillsatsen och färgämnet titandioxid (E 171) i mat tas nu bort av EU. Orsaken är att titandioxid inte längre anses säker att använda som tillsats i mat.

Titandioxid (E 171) är ett vitt färgämne som varit godkänt som livsmedelstillsats. Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, gjorde 2021 en ny bedömning där de konstaterade att titandioxid inte är säker att användas som tillsats i mat.

Som en följd av den nya bedömningen har EU beslutat att godkännandet för tillsatsen tas bort. Det innebär att det därefter inte tillåtet att använda titandioxid vid tillverkning av livsmedel i EU. Livsmedel som innehåller titandioxid får inte heller importeras till och säljas i EU.

Företagen får fortsätta tillverka och släppa ut livsmedel på marknaden som innehåller titandioxid under en övergångsperiod på 6 månader, fram till 7 augusti 2022. Efter detta datum får de finnas kvar på marknaden till och med datumet för deras minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.
Föregående artikel EU förbud mot brandsläckningsskum med PFAS
Nästa artikel Förslag mot ökande avfallsbrottslighet
Skriv ut
283 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.