X
Nyhetslista
SuperUser Account

Var tionde lädervara innehöll farliga ämnen

Kemikalieinspektionens granskning av 70 vanliga lädervaror som handskar, klockarmband och mobilskal visar att drygt var tionde innehöll förbjudna ämnen. Det gäller bland annat sexvärt krom som kan ge allergi, orsaka cancer och är farligt för miljön.

Det är ett problem för både miljön och arbetsmiljön i tillverkningsländerna att läder garvas med krom. Rester av krom i lädret kan också innebära hälsorisker för de som använder lädervaror.

I Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt undersöktes 70 lädervaror från totalt 20 företag. Fokus har varit att kontrollera om sexvärt krom förekommer i varorna. Kemikalieinspektionen sökte även efter andra förbjudna ämnen, bland annat bly.

I åtta av de granskade varorna – fem mobilskal, två par handskar och ett klockarmband – hittades förbjudna ämnen i halter över gränsvärdena. Sju av varorna innehöll för höga halter av sexvärt krom och otillåtna halter av bly hittades i två mobilskal.

Sexvärt krom kan orsaka allergi och är farligt för miljön. Det kan också ge upphov till cancer, främst om man andas in ämnet i samband med garvningen. Bly kan skada nervsystemet och påverka förmågan till inlärning, samt är akut giftigt i höga halter och miljöfarligt.

Efter Kemikalieinspektionens tillsyn är nu de varor som innehöll för höga halter av begränsade ämnen borta från den svenska marknaden.

Ett sätt för företagen att undvika att sälja varor med sexvärt krom är att använda en garvningsmetod utan krom. Om krom ändå används vid garvningen går det att säkerställa att garvningen görs på rätt sätt, så att inte sexvärt krom uppkommer under tillverkningen eller i slutprodukten. Företagen kan också arbeta för ökad kemikaliesäkerhet genom att ställa krav på en bra arbetsmiljö för dem som tillverkar lädret.
Föregående artikel Senare datum för information till Giftinformationscentralen
Nästa artikel Förbättringar i livsmedelskontrollen, men mer samverkan behövs
Skriv ut
748 Betygsätt artikel:
5.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.