X

Nyhetslista

Publicerad den 25 mars 2020

Statlig lånegaranti till små och medelstora företag

Onsdagen den 25 mars presenterades ett förslag som innebär en lånegaranti till företag som drabbats negativt av virusutbrottet. Målet är att göra det lättare för främst små och medelstora företag att finansiera sig.

Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån som bankerna ger till företag som fått ekonomiska svårigheter till följd av det nya coronavirusets. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen.

Lånegarantin riktar sig i första hand till små och medelstora företag, men det finns ingen formell på företagsstorlek för att kunna delta i programmet. Däremot föreslås en begränsning på 75 miljoner kronor per låntagare.

Riksgäldskontoret kan ge undantag från denna begränsning.
För att delta i programmet ska företaget ha drabbats negativt ekonomiskt av det nya coronavirusets följder. Regeringen förväntar sig att de garanterade lånen inte används för bonusar och rörliga ersättningar till ledande befattningshavare eller vinstuttagande annat än sådant som kan jämställas med ett normalt löneuttag.

Företag ansöker om lån genom att vända sig till en bank. Banken gör då en sedvanlig kreditprövning. Banker som vill delta i programmet skriver på ett garantiavtal med Riksgäldskontoret. Avtalet täcker aspekter som exempelvis den garantiavgift banker måste betala, vilka lån som berörs samt andra villkor.

Staten ställer ut garantin till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen. Det innebär i praktiken att staten ersätter banken med upp till 70 procent av den förlust om uppstår på det lån som garantin avser.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (313)

Författare:

Kategorier: Nyheter mars 2020, Corona, Covid 19

Tags: Corona , Covid 19

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här