X
Nyhetslista

Klimatklivet stödjer teknikskifte för tunga transporter

16 företag har fått stöd från Klimatklivet för att främja användningen av flytande biogas i tung trafik. Bland dem finns producenter, aktörer som bygger tankstationer och åkerier som har ställt om sina fordon till att köra på flytande biogas.

Transport med lastbilar och andra tunga fordon på väg orsakar en tiondel av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Omställningen till fossilfritt i denna sektor behöver gå snabbare. Därför stöttar Klimatklivet nu hela den kedja som behövs för att flytande biogas ska kunna användas som bränsle för lastbilar i Sverige. Det främjar marknaden för drivmedlet och ger möjlighet till ett skifte mot ny, klimatsmart teknik inom svensk fordonsindustri.

Naturvårdsverket bedömer att de investeringar som Klimatklivet delfinansierar inte hade genomförts utan stödet. Några av de företag som genomför åtgärderna är Gasum, Litra Gas, Fordonsgas Sverige, Götene Kyltransporter och Tekniska Verken i Linköping.

Naturvårdsverket har tagit emot ansökningar till Klimatklivet 3–4 gånger per år sedan augusti 2015. Nu avslutas sista ansökningsomgången för 2018. Totalt har 2 317 ansökningar beviljats stöd. Många av investeringarna skapar strukturella förändringar som finns kvar i lång tid framöver, bortom de 16 år som beräknas vara åtgärdernas genomsnittliga livslängd.
Föregående artikel Företag visar stort intresse för att investera i klimatet
Nästa artikel Utökat uppgiftskrav för plastbärkassar
Skriv ut
1009 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.