X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter november 2023

Nya regler för att minska metanutsläpp i energisektorn

EU rådet och parlamentet har nått en preliminär politisk överenskommelse om en förordning för att spåra och minska metanutsläpp inom energisektorn.

Genom förordningen införs nya krav på att sektorerna för olja, gas och kol ska mäta, rapportera och verifiera metanutsläpp. För att förhindra sådana utsläpp ska begränsningsåtgärder också gälla, bland annat för att detektera och reparera metanläckage och begränsa ventilering och fackling. Förordningen innefattar också verktyg för global övervakning som garanterar insyn i metanutsläpp från import av olja, gas och kol till EU.

Övervakning, rapportering och inspektioner

Rådet och parlamentet har enats om specifika tidsfrister och frekvenser för övervakning, rapportering och inspektioner av potentiella källor till metanutsläpp.

Inom specifika tidsperioder från denna förordnings ikraftträdande ska operatörer lämna in rapporter till de behöriga myndigheterna med kvantifieringar av metanutsläpp vid källan (inom 18 månader), kvantifiering av direkta mätningar av metanutsläpp vid källan för tillgångar i egen drift (inom 24 månader), direkt kvantifiering av metanutsläppen vid källan med kompletterande mätningar på anläggningsnivå (inom 36 månader och senast den 31 maj varje år) och direkta mätningar av metanutsläpp vid källan för tillgångar i annans drift (inom 48 månader, och senast den 31 maj varje år).

Gruvoperatörer måste lämna in rapporter till de behöriga myndigheterna av årliga data om metanutsläpp på källnivå (inom 12 månader) för gruvor som är i drift, samt övervaka de igenpluggade och övergivna gruvorna.

De behöriga myndigheterna ska utföra periodiska inspektioner för att kontrollera att operatörer uppfyller kraven i förordningen.
Den första inspektionen måste genomföras senast 21 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft. Tiden mellan inspektionerna ska fastställas utifrån en bedömning av miljön, människors säkerhet och folkhälsan och får inte överstiga 3 år. Om en allvarlig överträdelse av kraven i förordningen upptäcks ska den efterföljande inspektionen ske inom 1 år.

Detektering och reparation av läckage

Syftet med undersökningar för detektering och reparation av läckage är att kartlägga källor till metanläckage, inbegripet andra oavsiktliga metanutsläpp, och att reparera eller ersätta berörda komponenter.

I den preliminära överenskommelsen föreskrivs att en riskbaserad metod ska antas, med en åtskillnad mellan undersökningar av typ 1 (mindre noggrannhet för att hitta stora läckor) och typ 2 (större noggrannhet för att hitta små läckor) för detektering och reparation av läckage baserat på en lägsta detektionsgräns och en lägsta läckagegräns, samt med en åtskillnad mellan komponenter över jord, komponenter under jord och komponenter under havsnivån och under havsbottnen.

De båda institutionerna enades om att tillåta operatörer att använda avancerade tekniska system på särskilda villkor.

Senast inom 12 månader ska kommissionen genom en genomförandeakt fastställa lägsta detektionsgränser vid standardtemperatur och standardtryck.

Så långt det är möjligt ska reparation eller utbyte av komponenter ske omedelbart efter detektering av läcka, eller så snart som möjligt för ett första försök, dock senast 5 dagar och 30 dagar för en fullständig reparation. Läckage som ligger under ett givet tröskelvärde kommer att övervakas noga.

Import

Rådet och parlamentet har enats om tre genomförandefaser. Den första fasen inriktas på datainsamling och inrättandet av ett globalt verktyg för övervakning av utsläppare av metan och en mekanism för snabba insatser i samband med mycket stora utsläpp. I den andra och den tredje fasen bör motsvarande övervaknings-, rapporterings- och verifieringsåtgärder tillämpas av exportörer till EU senast den 1 januari 2027 och maximala värden för metanintensitet senast 2030. De behöriga myndigheterna i varje medlemsland får befogenhet att ålägga administrativa sanktioner om dessa bestämmelser inte följs.

Inaktiva, tillfälligt igenpluggade och permanent igenpluggade och övergivna brunnar

Enligt den preliminära överenskommelsen ska medlemsländerna upprätthålla och regelbundet uppdatera inventeringen av alla brunnar. Bevis på att det inte förekommer några metanutsläpp bör framställas för brunnar som permanent igenpluggats eller övergivits för mindre än 30 år sedan och, i förekommande fall, för andra brunnar.

Begränsningsplaner för att sanera, återställa och permanent plugga igen inaktiva brunnar måste upprätthållas och uppdateras regelbundet.

Stängda eller övergivna kolgruvor


Enligt åtgärderna för övervakning, rapportering och begränsning omfattas gruvor som har varit stängda eller övergivna i mindre än 70 år av skyldigheterna i förordningen, med undantag för gruvor som varit helt vattenfyllda i mer än 10 år.
Föregående artikel EU gränsvärden för bly och diisocyanater
Nästa artikel Ny kärnkraft i Sverige
Skriv ut
223 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.