X
Nyhetslista
Anonym

Sänkt gränsvärde för bisfenol A i leksaker


EU:s medlemsländer har kommit överens om att sänka gränsvärdet för det hormonstörande ämnet bisfenol A i leksaker. Gränsvärdet för hur mycket barn ska tillåtas få i sig av ämnet om de stoppar leksaken i munnen kommer att sänkas från 0,1 milligram per liter till 0,04 milligram per liter.

Det hormonstörande ämnet i bisfenol A kan överföras ur material och hamna i människors kroppar. Eftersom små barn ofta suger och tuggar på saker i sin omgivning innebär detta att barn under tre år kan exponeras för bisfenol A via leksaker som innehåller ämnet. I EU:s leksaksdirektiv finns därför ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får överföras från leksaker.

Förra året gjorde den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, en ny bedömning av hur mycket bisfenol A det är acceptabelt att få i sig per dag. Bedömningen har visat att gränsvärdet för bisfenol A i leksaker behöver sänkas för att skydda barnens hälsa. Mot den bakgrunden har nu Sverige och EU:s övriga medlemsländer enats om att sänka gränsvärdet för bisfenol A i leksaker. Beslutet fattades vid ett möte i kommittén för leksakers säkerhet. Ändringen av gränsvärdet kommer att införas i EU:s leksaksdirektiv och träder sannolikt i kraft under 2018.

Bisfenol A används framför allt vid tillverkning av polykarbonat- och epoxiplaster. Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är bisfenol A även förbjudet i matförpackningar för barn upp till tre år.

Föregående artikel Nya regler om byggnaders energianvändning
Nästa artikel Nya krav på näringsdeklaration
Skriv ut
1542 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.