X

Nyhetslista

Publicerad den 23 augusti 2017

Minamatakonventionen om kvicksilver träder i kraft

Den globala Minamatakonventionen trädde i kraft i världen den 16 augusti 2017. Konventionen ska begränsa att kvicksilver används och sprids i miljön.

Minamatakonventionen begränsar och förbjuder kvicksilver i både produkter och industriella processer från och med 2020. Konventionen var färdigförhandlad under 2013 och har hittills ratificerats av 74 länder. Sverige ratificerade konventionen i maj 2017.

Minamatakonventionen innebär att partsländer ska minska eller fasa ut sin användning av kvicksilver, sluta bryta kvicksilver och bättre kontrollera sina utsläpp så att påverkan på miljön minskar. Kvicksilver har länge varit en prioriterad fråga för Sverige.

Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna och utgör ett hot både mot miljön och mot människors hälsa. Det är en lättflyktig metall som kan spridas långa sträckor via luften. Kvicksilver kan inte brytas ned utan ansamlas i mark, i vatten och i levande organismer.

Det mesta av det kvicksilver som faller ner på svensk mark kommer från andra länder. För att minska föroreningen av den svenska miljön är det därför viktigt att åtgärder vidtas på global nivå.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (952)

Författare:

Kategorier: Nyheter augusti 2017

Tags: kvicksilver

Skriv ut

Fler länkar

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här