X

Nyhetslista

Publicerad den 3 januari 2018

Nya klimatbeslut för att minska utsläppen i industrin och transportsektorn

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Nu blir flera av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2018, såsom ladda hemma-stödet, Industriklivet och insatser för internationellt klimatsamarbete, verklighet.

Transporter står i dag för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. För att öka takten i elektrifieringen av bilparken inför nu ett särskilt ladda-hemma-stöd. Stödet ska göra det enklare och billigare för hushåll att installera laddpunkter för elfordon vid hemmet eller stugan, och därmed ställa om till hållbara transportsätt. Förordningen träder i kraft den 1 februari 2018, men gäller för laddpunkter som installeras från och med årsskiftet.

De som installerar en laddpunkt kan få ett stöd som motsvarar uppemot 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, såsom kostnader för laddbox och framdragning av el. Man kan dock få högst 10 000 kronor per fastighet.

Utsläpp från industrins förbränning och processer utgör en andra tredjedel av utsläppen i Sverige. I en global jämförelse är svensk processindustri mycket effektiv, men för att minska utsläppen och nå Sveriges klimatmål behöver företagen satsa på teknikskiften och ofta obeprövade teknologier. Därför satsar regeringen 300 miljoner per år ända fram till 2040 för att hjälpa svensk industri att ta klivet mot ett nollutsläpp av växthusgaser. Genom regeringens beslut i dag kan Energimyndigheten fatta beslut om stöd till åtgärder för att minska klimatpåverkan.

Regeringen har även beslutat om att öka stödet med ytterligare 30 miljoner kronor till insatser för internationellt klimatsamarbete. Detta bidrar inte minst till utsläppsminskningar i medelinkomstländerna. Totalt uppgår stödet till 235 miljoner kronor under 2018.
Betygsätt artikel:
Inga betyg
Kommentarer (0)Antal visningar (942)

Författare:

Kategorier: Nyheter januari 2018

Tags: transport , industri

Skriv ut

Fler länkar

  • RegeringenNya klimatbeslut för att minska utsläppen i industrin och transportsektorn

x
Demo
Se hur vår tjänst Lagpunkten fungerar genom vår snabba och tydliga demo! - klicka här
 
Provabonnemang
Upptäck fördelarna och enkelheten. Testa gratis i 2 veckor – med support under provtiden! - klicka här