X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter januari 2024

Energiutblick 2023

Lagpunkten var på Energimyndighetens konferens Energiutblick, den 21 november 2023 i Stockholm. Energi- och klimatomställningen angår oss alla. I år var fokus på omställningens omfattning och vad som krävs för att lyckas, när det gäller kompetens och insatser.

Det krävs mer än en dubblering av den kraftproduktion vi har haft under flera decennier för att ställa om till ett klimatneutralt Sverige, som skapar en lång rad utmaningar som kräver konkreta insatser. Det krävs både ny och beprövad kunskap, teknik och metoder för att accelerera omställningen till ett hållbart energisystem.

Energimyndigheten samt andra deltagare delade med sig av scenarier, erfarenheter och slutsatser från omfattande arbete inom elektrifiering och omställningen, samt hur industrin och näringslivet leder omställningen och varför deras initiativ är viktiga i en orolig värld vid en kritisk tidpunkt och behovet av kompetens för att klara omställningen. Näringslivet, både den etablerade industrin och nya innovationsbaserade företag, är nödvändiga för den faktiska energi- och klimatomställningen.

Några medverkande i diskussionen om näringslivet, med goda exempel, var Dennis Pamlin från RISE, Malin Strand från Fossilfritt Sverige, Göran Nyström från Ovako, Ida Alnemo från TreeToTextile, Isabella Palmgren från Mimbly och Klara Helstad och Niclas Carlsson från Energimyndigheten.

Det finns paralleller och likheter med internetboomen under slutet av 90-talet som är gemensamma med boomen inom energibranschen idag. Dessa erfarenheter är bra att ha med sig för att se, förstå och ta tillvara möjligheterna med förändring. Mycket inspirerande framförande av Fredrik Härén om förmågan att se, förstå och ta tillvara möjligheterna med förändring.

Kompetensförsörjning är avgörande för att på ett hållbart sätt ställa om samhället. Utmaningen är komplex och kompetensbrist riskerar att bromsa omställningen. Samverkan kan vara ett sätt för att lösa energisektorns stora kompetensbehov.

Omställning av energisystemet

Vi är i ett skede av en stor omställning som gäller hela energisystemet, det är ett paradigmskifte och takten är nu högre än tidigare. Omställningen gäller mer än bara elsystemet, det sker omställning i hela samhället vilket kan jämföras med tidigare historiska omställningar som på 70-talet när vi var oljeberoende.

Omställningen mot nettonollutsläpp kan bli väldigt komplex och oförutsägbar, vilket kan innebära konkurrens från andra länder, eftersom det är en global omställning. Detta sker i en tid då det är dags att bryta beroendet av fossila bränslen och en generell anpassning till nya tekniksystem.

Omställningen kan innebära:

  • En resa mot nettonollutsläpp
  • Fråga om konkurrenskraft för svenska företag
  • Ny industrialisering i den globala omställningen
  • Bryta beroendet av fossila bränslen

Planering, delaktighet, styrning och positiv målbild

Det kommer att behöva fattas många beslut av företag, myndigheter och politiska beslut. Det blir en lång resa mot 2050, vilket innebär en massa utmaningar, men även många möjligheter. Denna utveckling kan ta andra vägar än vad man har räknat med och kommer sannolikt inte vara i den ordning som man tror. Det kan komma nya lösningar som man inte känner till ännu, man får vara beredd på att tänka utanför boxen.

Alla bör vara delaktiga i planeringen. Staten och det offentliga har en viktig roll men även näringslivet behövs. Vi är medlemmar i EU som sätter vissa begränsningar, men det ger också möjligheter. Staten behöver ta en tydligare roll, även om det är många aktörer med olika intressen, mandat och förmågor. Det kan vara kommunen, företag med flera och alla påverkas samt påverkar sin omgivning. Planeringen ska ge underlag för vägledning, prioriteringar, förståelse av konsekvenser av olika handlingar som behöver genomföras.

Det behövs en gemensam, tydlig och bred målbild för långsiktig planering. Utvecklingen ska helst vara en positiv sak och inte bara handla om acceptans. Målbilden bör uppfylla samhällets önskan om att nå försörjningstrygghet, stärkt konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet. Det behövs även styrning som ger förutsättningar för samexistens. Målkonflikter kommer att komma upp i omställningen och man bör hitta lösningar.

En nationell målbild, som energiplanering, ska göras konkret på lokal och regional nivå, vilket kommer att vara avgörande, eftersom förändringar påverkar enskilda som bor i samhället. Men målbilden, riktningen och planeringen bör inte hindras för mycket av det. Det är viktigt att hitta lösningar för samexistens, men ibland är det dessvärre inte möjligt. Därför är det viktigt med en gemensam positiv berättelse som skapar förutsättningar för förståelse att kunna lämna det lokala, för ett gemensamt mål som ska leda till något bättre. Ungefär så beskrev Fredrik Svartengren från Energimyndigheten hur man kan göra omställningen nationellt och lokalt.



Mer information:

Energiutblick

Se övriga deltagare och talare, program samt sändningar:

Energiutblick 2023

Sändningar


Föregående artikel Nya stöd för miljöfordon
Nästa artikel Koldioxidutsläppen från tunga fordon ska minskas i EU
Skriv ut
65 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.