På Internationella matsvinnsdagen, har Livsmedelsverket släppt en rapport som ger detaljerad inblick i vilken mat de svenska hushållen slänger mest av. Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg.
På fredag, den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige.
Transport av farligt gods på väg och järnväg respektive transport av farligt avfall har sina egna av varandra oberoende regelverk, vilka ibland gäller jämsides, men ibland var för sig. Därför behöver den som ska organisera (avsända) avfall för en transport ta reda vilket eller vilka regelverk som gäller innan transport sker.
Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns en trend mot minskade mängder i hushållen som också står för den största andelen. Statistiken visar också att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och 2021.
Vissa verksamheter som behandlar avfall blir anmälningspliktiga, t.ex. vissa samförbrännings- eller avfallsförbränningsanläggningar för icke-farligt avfall och viss uppläggning av icke-farliga muddermassor på land längs små sund, kanaler och vattenvägar.