X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter september 2022

Undersköterskor ska få en skyddad yrkestitel

Från och med nästa sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Socialstyrelsen har tagit fram föreskrifter med förslag på vilka krav som måste uppfyllas för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Föreskrifterna har nu gått ut på remiss.

Det är Socialstyrelsen som kommer att pröva ansökningarna om att få ett bevis om skyddad yrkestitel. Syftet med skyddad yrkestitel för undersköterskor är att höja kvaliteten och säkerheten i vården och omsorgen.

Socialstyrelsen har tagit fram förslag på föreskrifter och allmänna råd som ska göra det tydligt vilken utbildning eller motsvarande kompetens som krävs för att få ett bevis om skyddad yrkestitel. Det handlar framför allt om krav på godkända betyg från en utbildning med inriktning mot vård och omsorg på gymnasienivå.

I Sverige finns i dag omkring 180 000 personer som arbetar som undersköterskor och ytterligare ett par hundra tusen i närliggande yrken såsom behandlingsassistenter och liknande. Ett mycket stort antal personer väntas därför ansöka om att få ett bevis om skyddad yrkestitel nästa sommar när Socialstyrelsens digitala ansökningstjänst öppnar. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2023, innebär att det kommer att behövas ett bevis för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Den som är tillsvidareanställd undersköterska vid den tidpunkten behöver dock inte ansöka på en gång, utan får behålla sin titel i tio år.
Föregående artikel Ändringar av ansvar för kommunalt avfall
Nästa artikel Nu går det att visselblåsa till IMY
Skriv ut
154 Betygsätt artikel:
Inga betyg

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.