Rådet har antagit en riktad ändring av förordningen om normer för koldioxidutsläpp från nya personbilar och lätta lastbilar, som syftar till att ge biltillverkarna den flexibilitet som krävs för att klara utsläppsmålen för 2025. Detta är det sista steget i beslutsprocessen.
EU Rådet har antagit sin förhandlingsposition (allmän riktlinje) om ett av förslagen i det så kallade Omnibus I-paketet, som förenklar och stärker EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (CBAM).
I lagrådsremissen föreslås lagändringar som kompletterar EU-förordningen om batterier.
Sjöfarten är sedan drygt ett år skyldig att rapportera sina utsläpp inom EU:s utsläppshandelssystem (ETS 1). I dagsläget finns dock begränsade möjligheter att vidta åtgärder mot fartyg som bryter mot regelverket. Därför har regeringen beslutat om en proposition med förslag på fler möjligheter för myndigheter att verkställa beslut.
EU främjar rättvisa arbetsvillkor och icke-diskriminering, samtidigt som man tillgodoser arbetsgivarnas behov och stimulerar ekonomisk tillväxt.
Genom att stödja initiativ på viktiga områden, till exempel rättvisa löner, socialt skydd och balans mellan arbete och privatliv, främjar EU en friskare arbetskraft.