Regeringen har fattat beslut om förändringar i regelverket för utsläppshandeln som innebär att cirka 480 svenska anläggningar med förhållandevis låga utsläpp kommer att exkluderas från systemet. Förändringarna gör att en stor administrativ börda försvinner, utan att styreffekten av utsläppshandeln avtar.
I propositionen, Prop. 2023/24:142, lämnas förslag till ändringar i lagen om vissa utsläpp av växthusgaser. Ändringarna föreslås med anledning av den senaste revideringen av EU:s utsläppshandelsdirektiv.
FN:s medlemsländer står fortfarande långt ifrån varandra i fråga om hur plastföroreningar ska minskas globalt, hur kemikalier ska regleras och hur åtgärderna ska finansieras. Det visade sig vid det fjärde förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar som avslutades i Ottawa den 29 april.
EU rådet har antagit sin ståndpunkt (ett förhandlingsmandat) om förordningen om leksakers säkerhet som uppdaterar reglerna för skyddet av barn mot risker i samband med användning av leksaker.
Den nuvarande lagstiftningen innebär att EU:s regler om leksakers säkerhet är bland de strängaste i hela världen, men den föreslagna lagstiftningen syftar till att öka skyddet mot skadliga kemikalier (t.ex. hormonstörande ämnen) och skärpa reglerna för förordningens efterlevnad med ett nytt digitalt produktpass.
Regeringen har beslutat om en proposition för ett ambitiöst genomförande av EU:s nya utsläppshandelssystem (ETS 2) i svensk lag, så att handeln kan starta redan 2027. ETS 2 kommer att bidra till kostnadseffektiva utsläppsminskningar i vägtransport- och byggnadssektorerna i hela EU.