Regeringen har beslutat om ett nytt uppdrag till Energimyndigheten för att analysera behovet av stöd för att påskynda omställningen till en fossilfri sjö- och luftfart. Energimyndigheten ska även föreslå hur utformningen av sådana stöd ska se ut.
Regeringen ger den parlamentariska Miljömålsberedningen, som består av representanter från alla riksdagspartier, ett nytt uppdrag om att utvärdera och lämna förslag på hur de nationella etappmålen kan utformas så att de bättre överensstämmer med Sveriges åtaganden inom EU och styr effektivt mot Sveriges klimatmål, nettonollutsläpp senast år 2045. Miljömålsberedningen ska också se över och lämna förslag på bland annat ett utvidgat uppdrag till Klimatpolitiska rådet. Inom kort fattar regeringen beslut om att utse Christofer Fjellner till ny ordförande för Miljömålsberedningen.
EU har antagit ett nytt luftkvalitetsdirektiv med nya normer för luftkvalitet som ska uppfyllas senast 2030. Direktivet innehåller även nya krav på utvärdering av luftkvalitet och hur åtgärdsprogram för att förbättra luftkvalitet ska upprättas. De nya kraven ska vara genomförda i svensk lagstiftning senast den 11 december 2026.
EU rådet har antagit en ny förordning om klassificeringsverksamhet avseende miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG-betyg). De nya reglerna syftar till att göra klassificeringsverksamheten i EU mer konsekvent, transparent och jämförbar för att öka investerarnas förtroende för hållbara finansiella produkter.
EU rådet har gett klartecken till en förordning om inrättande av en första certifieringsram på EU-nivå för permanenta kolupptag, kolinlagrande markanvändning och kollagring i produkter. Genom denna frivilliga ram uppmuntras högkvalitativ verksamhet för kolupptag och minskade markutsläpp, som ett komplement till varaktiga utsläppsminskningar.