Säljer du snabbmat i engångsmatlådor eller dryck i engångsmuggar? Från den 1 januari 2024 måste du erbjuda kunden möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda och drycken i en återanvändbar mugg.
På fredag, den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige.
Sedan årsskiftet finns det gränsvärden för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel som kött, fisk, kräftor och ägg. Det innebär att livsmedel från kött, fisk, kräftor och ägg som tillverkats efter den 1 januari 2023 och som finns i butikerna inte ska innehålla mer PFAS än gränsvärdena.
Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa), skärper bedömningen kraftigt av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan. Bedömningen går nu till EU-kommissionen som tittar på vilka åtgärder som kan bli aktuella när det gäller användningen av bisfenol A i livsmedelsförpackningar.
Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns en trend mot minskade mängder i hushållen som också står för den största andelen. Statistiken visar också att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och 2021.