Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn, "Fler gör mer", har uppdaterats. Den första handlingsplanen togs fram redan 2018 och även om matsvinnet långsamt har minskat sedan dess är budskapet tydligt. Tempot måste öka om vi ska nå målen.
Regeringen har beslutat om Livsmedelsstrategin 2.0. Strategin innebär startskottet för ett mer fokuserat arbete för att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft i syfte att öka den svenska livsmedelsproduktionen.
EU rådets ordförandeskap och företrädare för Europaparlamentet har nått en preliminär överenskommelse om en riktad översyn av ramdirektivet om avfall, som fastställer EU:s mål för minskat matsvinn fram till 2030 och åtgärder för en mer hållbar textilsektor som genererar mindre avfall.
Vid miljörådet i Luxemburg den 17 juni antogs tre allmänna riktlinjer om textil- och livsmedelsavfall, gröna påståenden och markhälsa. Dessutom antog ministrarna förordningen om naturrestaurering som lades fram av kommissionen för två år sedan.
Naturvårdsverkets senaste statistik visar att det i Sverige slängdes 117 kg fast livsmedelsavfall per person under 2022. Livsmedelsavfallet uppstår i alla led i livsmedelskedjan. Det är en minskning med 3 procent mellan 2020–2022 men takten behöver öka.