Vid miljörådet i Luxemburg den 17 juni antogs tre allmänna riktlinjer om textil- och livsmedelsavfall, gröna påståenden och markhälsa. Dessutom antog ministrarna förordningen om naturrestaurering som lades fram av kommissionen för två år sedan.
Naturvårdsverkets senaste statistik visar att det i Sverige slängdes 117 kg fast livsmedelsavfall per person under 2022. Livsmedelsavfallet uppstår i alla led i livsmedelskedjan. Det är en minskning med 3 procent mellan 2020–2022 men takten behöver öka.
Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat från 2021 visar att trenden från tidigare år håller i sig - få prover innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdet.
EU rådet har gett klartecken till en ny EU-lag som anpassar reglerna för märkning av ekologiskt foder för sällskapsdjur till reglerna för märkning av ekologiska livsmedel. Tack vare den nya förordningen blir det lättare för djurägare att välja ekologiskt foder för sina sällskapsdjur. Den innebär också nya möjligheter för ekologiska jordbruk.
På Internationella matsvinnsdagen, har Livsmedelsverket släppt en rapport som ger detaljerad inblick i vilken mat de svenska hushållen slänger mest av. Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg.