Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns en trend mot minskade mängder i hushållen som också står för den största andelen. Statistiken visar också att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och 2021.
Regeringen föreslår att Livsmedelsverket ska få meddela föreskrifter om tillfälliga undantag från EU:s gemensamt fastställda gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i och på livsmedel. Skälet är bland annat att vid allvarliga störningar i försörjnings kedjorna kan det finnas behov av ersättnings import från länder som tillämpar en annan jordbrukspraxis än EU.
I snitt slängs 127 kg livsmedelsavfall per person i EU. Det visar den första sammanställningen som nu har kommit. Den största andelen på 70 kg slängs i hushållen.
Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som matlådor eller muggar. Kravet gäller de företag som serverar mat och dryck i engångskärl till fler än 150 kunder per dag.
Torsdagen den 29 september är det dags för den Internationella matsvinnsdagen. I svenska hushåll slängs 35 kilo mat och dryck per person och år. Vi har tillsammans skapat ett matsvinnberg genom att köpa mat, som vi sedan burit hem och slutligen kastat i soptunnan. Livsmedelsverket vill att matsvinnsberget ska bort.